Välkommen

Reseskildring 2018

Vänskapsförbundet Sverige – Israels resa till Israel och Jordanien 10 – 20 mars 2018

Reseledare:  Lotta Jansson och Lars-Åke HallinProgram:

Lördag 10 mars.
Vi avreste från Arlanda kl 10.00 och anlände till Eilat 14.45. Vi åkte direkt till vårt hotell i Eilat – Prima music hotel och hann att koppla av en stund innan det var dags för middag.

 

Söndag 11 mars
Vi inledde med en fri dag i Eilat.  Många ägnade sig och bad men hann också promenera i det vackra ökenlandskapet.  Några passade på att besöka det mycket unika undervattenobservatoriet som finns strax utanför Eilat.

Tillsammans med reseledarna besökte vi Um Rash Rash och the Ink Flag Monument.

 

Måndag 12 mars
Vi passerade gränsen till Jordanien och åkte därefter norrut upp mot Petra. På vägen gav vi oss ut på en jeeptur i Wadi Rum som är ett av världens mest fascinerande ökenlandskap med en hisnande natur. Under turen såg vi också på historiskt viktiga platser och fick information om beduinernas liv och traditioner. Vi reste så vidare till Petra som vi nådde sen eftermiddag/kväll.

 

Tisdag 13 mars.
Efter frukost gick vi från vårt hotell ner till den mytomspunna klippstaden Petra som är ett av världens sju nya underverk.  Här finns inte mindre än 800 olika byggnader och monument, de allra flesta uthuggna direkt ur de rödskimrande klipporna.  När vi lämnade Petra begav vi oss mot Amman. Där bekantade vi oss först med Ammans historia genom att besöka Citadellet och andra historiska platser innan vi såg på det moderna stadslivet och kulturen i Amman.

 

Onsdag 14 mars
Vi började dagen med att fortsätta vår sight – seeing i Amman innan vi gav oss av mot berget Nebo. Härifrån fick vi en panoramavy över Juda öken och Döda havet. På dagar med klart väder kan man se ända till Betlehem, Herodes fästning Herodium, Jerusalem och Jeriko. Under dagen fick vi också bada i Döda havet på Amman Beach Resort innan vi begav oss mot Allenby bridge/ Hussein bridge för att passera över gränsen till Israel.

 

Torsdag 15 mars
Vi började med att se oss omkring i Jerusalems gamla kvarter med sina myllrande gränder och fortsatte sedan att titta på det moderna Jerusalem. Bland annat besökte vi Mishkenot Sha’ananim som är den första judiska stadsdelen utanför murarna av Jerusalems gamla stad. I dag är Mishkenot Sha’ananim ett av Jerusalems mest attraktiva områden med vackra parker, trendiga caféer, restauranger och butiker.  Vi åkte vidare till det pittoreska Ein Kerem där vi ser på Chagalls berömda glasmålningar i synagogan i Hadassasjukhuset. Vi gjorde också ett besök på ett på DVIs-tandklinik. På kvällen höll Paul Widén ett föredrag för oss på vårt hotell.

 

Fredag 16 mars
Fri dag för att koppla av och utforska Jerusalem på egen hand. Reseledarna fanns till hands under dagen och hjälpte till att ordna önskade aktiviteter. Bland annat besökte vi Yad Vashem.

 

Lördag 17 mars
Vi lämnade Jerusalem på morgonen och besökte först ett av Förenade Israelinsamlingens projekt, barnbyn Neve Michael och såg hur de tar hand om de ca 250 utsatta barnen som bor där under familjeliknande förhållanden. Därefter gjorde vi ett besök på Tishbi Winery där vi kunde prova vin och choklad. Här kunde vi förutom vin också köpa utsökt olivolja och marmelad. Så åkte vi upp på Karmelberget där vi bland annat besökte en av drusbyarna. Sedan åkte vi till Atlit, ett läger som britterna inrättade för judiska invandrare på 1930-talet. Här fängslades tusentals judar som kom till Israel 1945 efter att ha överlevt koncentrationslägren i Europa. De trauman som de överlevande led när de anlände till lägret är nästan obeskrivbara. Hit blev de fraktade i boskapsvagnar till baracker som var nästan identiska med dem i koncentrationslägren. Efter Atlit reste vi mot Tel Aviv och gjorde några stopp längs vägen.  Bland annat besökte vi fredsbyn Neve Shalom.

 

Söndag 18 mars
Vi började dagen med att besöka ”Independence Hall” där vi fick en guidad tur om hur Israel utropades 1948. Därefter såg vi oss omkring i Tel Avivs olika stadsdelar exempelvis Neve Tzedek och de jemenitiska kvarteren. Vi besökte de livliga marknaderna Carmel och Nachalat Binyamin.

 

Måndag 19 mars.
Ledig dag att se sig omkring på egen hand och att bada i medelhavets vågor. Det gick att promenera överallt i Tel Aviv. Längs Rothschild Boulevard fanns många vackra Bauhausbyggnader att titta på. Det var också fint att promenera längs den 13 kilometer långa stranden som mynnar ut i den gamla delen Jaffa, som är som en stad i sig. Reseledarna fanns till hands under dagen.

 

 20 mars
Hemresa. Efter utcheckning från hotellet tillbringade vi flera timmar i Tel Avis marknadskvarter innan vi begav oss till flygplatsen för att flyga hem kl 19.05. Kl 23.00 landade vi på Arlanda.