Välkommen

Reseskildring 2016

Reseberättelse från Samfundet Sverige – Israels resa till Israel den 6 – 13 november 2016

Reseledare:  Lotta Jansson och Lars-Åke Hallin

2016 var det 130 år sedan Israels nationalfader David Ben Gurion föddes.

Under vår resa ville vi uppmärksamma det genom att se hur hans vision om att odla den torra Negevöknen för att göra den beboelig blir verklighet. Under dagarna i Negev fick vi se några av Keren Kajemets projekt som får öknen att blomstra Vi besökte också kibbutz Sdeh Boker där David Ben Gurion bodde från 1953 fram till sin död 1973.

 

Så här såg vårt program ut:

Söndag den 6 november: Vi kom till Ben Gurion flygplatsen på förmiddagen och begav oss till Jerusalem. På vägen dit besökte vi den vackra byn Ein Kerem och kulturbyn Abu Gosh. Efter incheckning på Hotel Eyal som ligger centralt alldeles nära Zion Square, gjorde vi en kort stadsrundtur i Jerusalem med buss.

 

Måndag den 7 november: Vi ägnade hela dagen åt att se oss omkring i Jerusalem inklusive Gamla Stan med Davidsson Center och The burnt House.

 

Tisdag den 8 november: Ledig dag för egna aktiviteter. Vi hade ingen guide eller buss denna dag. Från hotellet var det gångavstånd till Gamla staden, Mahane Yehuda marknaden, Svenska Teologiska Institutet, American Colony Hotel, Ticho House och flera andra sevärda platser. Reseledarna hjälpte till med besök på olika platser efter deltagarnas önskemål.

 

Onsdag den 9 november: Efter frukost reste vi söderut genom Judaöken mot Negevöknen till Mitzpe Ramon. På vägen fick vi tillfälle att bada i Döda havet. Väl framme i Mitzpe Ramon kunde vi beundra den stora Ramon kratern som är 500 m djup, 40 km lång och som mest 10 km bred. Övernattningen och middag på hotell Mitzpe Ramon.

 

Torsdag den 10 november: Vi såg oss omkring i Negevöknens nationalparker, historiska platser och vackra naturreservat. En höjdpunkt var besöket på Ilan Ramon Museum and Memorial. Vi besökte också ett beduinläger där vi fick hafla och te.

 

Fredag den 11 november: Vi reste mot Tel Aviv efter frukost. På vägen dit besökte vi först Sderot nära gränsen till Gaza. Sedan åkte vi vidare längs den vackra kustremsan till hamnstäderna Ashkelon och Ashdod som båda har en mycket gammal historia. I kulturmetropolen Ashdod såg vi det berömda konserthuset på Ashdod Performing Art Centre. Övernattning och middag på hotell Metropolitan i Tel Aviv.

 

Lördag den 12 november: I ett sabbats lugnt Tel Aviv rörde vi oss lätt med buss när vi såg oss omkring i Tel Avivs olika stadsdelar och det närliggande Jaffa. När sabbaten var slut fick vi uppleva hur stadens gator och torg fylldes av liv och gav skäl till namnet ”staden som aldrig sover”.

 

Söndag den 13 november. Till Ben Gurion flygplatsen för hemresa. Eftersom vi bodde nära stranden hann vi med en vacker morgonpromenad längs stranden innan bussen gick.