Välkommen

Res med oss till Israel 10-19 mars 2019

Upplev 10 dagar i Israel! Välkomna att följa med på Vänskapsförbundet Sverige-Israels resa till Israel den 10 – 19 mars 2019

Öka dina kunskaper om Israel eller bara njut av detta fantastiska land genom att i följa med på Vänskapsförbundet Sverige-Israels resa.

Våra kunniga guider på resan blir Christina Toledano Åsbrink och Marie Ben Rei.

Reseledare är Lars-Åke Hallin och Lotta Jansson från Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Researrangör är Apollo.

Anmälan senast 20 december!

Program

Söndag den 10 mars
Flyg med Norwegian från Arlanda 07:00 till Tel Aviv, dit vi kommer 12:35. Vi reser direkt efter framkomsten norrut mot det natursköna Galiléen med några stopp på vägen. Vi övernattar de tre första nätterna nära Genesarets sjö på Kibbutz Ohalo Guest House.

Måndag den 11 mars
Vi åker upp till Golanhöjderna. Under den ottomanska perioden skövlades skogen här men sedan området tillföll Israel 1967 har området börja blomstra. Nu är det olivlundar, vingårdar och odlingar av äpplen, päron och körsbär som täcker höjderna. Från utsiktspunkten Bental kan vi blicka ut över Syrien. Vi gör ett stopp i Katzrin och tar del av stadens nya och gamla historia. Vi träffar också Mi och Stefan Lindmark som nyligen gjort Aliyah. De ger oss en bild av hur det är att leva så nära gränsen till Syrien. Vi får möjlighet att smaka på och tillfälle att köpa utsökta viner när vi besöker Golan Winery innan vi fortsätter norrut till Israels högsta berg Hermon. Hermon som kallas det gråhåriga berget eller berget med snö ligger på gränsen mellan Syrien, Jordanien och Israel. Här får vi uppleva en natur och miljö som skiljer sig skarpt från den man kan uppleva i centrala och södra Israel. Övernattning på Kibbutz Ohalo Guest House.

Tisdag den 12 mars
Denna dag reser vi mot Medelhavskusten till den charmiga 5000 år gamla korsfararstaden Acco som också har en mycket levande historia. Här ser vi både på den gamla och den moderna staden innan vi åker söderut till Israels tredje största stad Haifa som sträcker sig högt upp på Carmelberget. Här finns ett av världens högst rankade universitet Technion varifrån flera Nobelpristagare har kommit.

Haifa kan beskrivas som staden där olika befolkningsgrupper lever tillsammans i fredlig samexistens och tolerans. Judar och araber bor blandade i stadens olika kvarter och arbetar ofta på samma ställen. Vi besöker det välkända judisk – arabiska kulturcentret Beit HaGefen. Här idkar man framgångsrikt sedan mer än 50 år samarbete mellan olika religioner, kulturer och nationaliteter som lever i Israel. Vi gör också en promenad genom det pittoreska Wadi Nisnas vars trånga gränder är fyllda av färgstark utomhuskonst. Här firas varje år i december ”Holiday of Holidays” som är gemensamma fester då man firar Chanukka, Jul och Ramadan. Övernattning på Kibbutz Ohalo Guest House.

Onsdagen den 13 mars
Vi lämnar vårt hotell och reser genom den bördiga Jordandalen mot Jerusalem. Vi gör fler stopp längs vägen. Ett är i Beit Shean som är den största arkeologiska parken i Israel med vackra utgrävningar och ruiner från romersk och bysantinsk tid. I närheten ligger en av Israels äldsta kibbutzer Nir David som vi också besöker. Nir David grundades år 1936. Här stannar vi tre nätter. Vi bor centralt med gångavstånd till Gamla staden (1.2 km till Jaffa Gate) på Shani Hotel.

Jerusalem
Vy över JerusalemJerusalem är en underbar smältdegel av kultur och historia som skiner i vitt och i guld. Staden har ett helt unikt ljus tack vare att man endast bygger med den vita Jerusalemstenen. Det är det enda byggnadsmaterial som är tillåtet och det gör att arkitekturen är otroligt spännande. Under våra dagar i Jerusalem ser vi på det gamla och det moderna Jerusalem. Övernattning på Shani Hotel.

Torsdagen den 14 mars
Vi startar dagen med ett besök på DVI, en mycket speciell tandklinik där volontärer från många länder ger fattiga barn från 5 till 20 år förstklassig tandvård. Här har svenska tandläkare gjort en stor insats genom att införa även profylaktisk behandling och undervisning av hela familjer. Vi gör ett besök på Knesset där vi bland andra träffar MP Amir Ohana. Vi besöker Israel museum som är det den största kulturella institutionen i Israel och som rankas som ett av de ledande konst- och arkeologimuseerna i världen. Övernattning på Shani Hotel.

Fredagen den 15 mars
Vi besöker Ammunition Hill i norra Jerusalem som är en plats för ett av de stora slagen 1948. Vi far sedan till kibbutz – Zuba med dess vackra omgivningar strax utanför Jerusalem. I rundvandringen ingår ett besök på chokladfabriken Galita och ”The winery”. Innan sabbatens ingång går vi ner till Västra muren. Övernattning på Shani Hotel.

Lördagen den 16 mars
Vi checkar ut från hotellet på morgonen. Förmiddagen ägnar vi åt att se den Gamla staden. Efter lunch åker vi mot Juda öknen och besöker Herodion, fästningen som byggdes åt Herodes den store ca åren 24 – 12 f Kr. Sedan reser vi till Tel Aviv där vi stannar de tre sista nätterna på Hotel Metropolitan.

Söndag den 17 mars och måndag den 18 mars
Bauhaus i Tel AvivFria dagar utan guide eller buss. Reseledarna finns på plats och ger gärna förslag på sevärdheter. Det går att promenera överallt i Tel Aviv. Längs Rothschild Boulevard finns många vackra Bauhausbyggnader att titta på. Att promenera i det pittoreska Neve Tzedek och de Jemenitiska kvarteren är mycket intressant liksom att besöka de livliga marknaderna Carmel och Nachalat Binyamin. I Tel Aviv finns också många intressanta konstmuseer och ett rikt kulturliv att ta del av. Att bada i medelhavets vågor är underbart och det är fint att promenera längs den 13 kilometer långa stranden som mynnar ut i den gamla delen Jaffa, som är som en stad i sig. I Tel Aviv och Jaffa kan man också njuta av ett fantastiskt kök som influerats av olika världsdelar och kulturer. Övernattning på Hotel Metropolitan.

Tisdag den 19 mars
På vår hemresedag hinner vi med ett morgondopp eller promenad innan vi checkar ut och åker till Jaffa. Efter besöket i Jaffa åker vi till ett av Keren Kajemets mest spektakulära projekt – Ariel Sharon Park. Det som tidigare var en soptipp har förvandlats till en naturskön blomstrande park. Därefter åker vi till Ben Gurions flygplats varifrån vårt flyg med Norwegian går kl. 19.25. Vi är tillbaka på Arlanda kl 23.20.

Andra inslag som vi planerar att göra under resan är:

 • Besöka ett av Keren Hayeshoods projekt Ayalim. Det är en organisation där ungdomar bygger upp nya samhällen i Negev och Galileen och hjälper utsatta bland lokalbefolkningen samtidigt som de studerar.
 • Besöka en av Magen David Adom stationer. I nästan 80 år har MDA bistått israeliska medborgare med akutsjukvård. MDA ansvarar för alla första hjälpen-insatser utanför sjukhusen inklusive ambulansverksamheten. MDA är på plats i snitt åtta minuter efter varje enskilt larm, en hastighet som inte överträffas någon annanstans i världen. MDA ansvarar dessutom för all blodverksamhet och deltar i hjälpinsatser vid internationella katastrofer.
 • Ta del av fotojournalist Noam Bedins arbete med att dokumentera skeenden i öknen och Döda havet.
 • Se den berömda ”Burma Road” där blockaden av Jerusalem hävdes 1949.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

= = =

Resans pris: 20 935 kr per person i delat dubbelrum.
Enkelrumstillägg: 7 485 kr

Priset inkluderar:

 • Flyg med Norwegian, inklusive skatter och två incheckade bagage
 • Ankomst- och avresetransfer med assistans på flygplatsen vid ankomst
 • 9 hotellnätter, inkl. halvpension (frukost och middag) utom i Tel Aviv där vi endast har frukost
 • Våra skandinavisktalande guider är Christina Toledano Åsbrink och Marie Ben Rei
 • Luftkonditionerad buss enligt program
 • Entréer enligt program
 • Dricks är ej inkluderat. Dricksen beräknas till 75 dollar per person för hela vistelsen.

Flygtider:
DY4545 10 mars Arlanda — Tel Aviv 07:00 12:35
DY4546 19 mars Tel Aviv — Arlanda 19:25 23:20

Välkommen att boka genom att klicka på bokningslänken [klicka här!]

Kontaktuppgifter
Vänskapsföreningen Sverige-Israel. www.sverigeisrael.se
Lars-Åke Hallin, mailadress: hallinlarsake@gmail.com
Lotta Jansson, mailadress: Lotta.owen.jansson@gmail.com
Apollo Travel Group. www.apollo.se mailadress: grupp@apollo.se.

Särskilda resevillkor

 • Kostnad 1 000 kr för namnändring från 46 dagar före avresa
 • Avbokningsregler:
  o Fram till 46 dagar före avresa – kostnad 5 000 kr
  o Från 45 dagar före avresa är resan inte återbetalningsbar
 • Minimum 15 personer krävs för att resan ska bli av
 • Programmet kan komma att ändras något
 • Vi reserverar oss för oförutsedda händelser som ligger utanför Apollos kontroll som berör resans produkter, exempelvis ändrade tidtabell, valutakurser, skatter och avgifter samt händelser som är att hänföra till force majeure. .

Betalning
Anmälningsavgiften, 5 000 kr, ska vara Apollo tillhanda inom 10 dagar efter du har mottagit din bokningsbekräftelse. Resterande belopp ska vara Apollo tillhanda senast 60 dagar före avresa. Omgående betalning av hela resans belopp gäller vid bokning närmare än 60 dagar från avresa.

Avbeställnings- och reseförsäkring
I priset ingår ej avbeställningsskydd. Apollo samarbetar med försäkringsbolaget Gouda som erbjuder både avbeställnings-och reseförsäkring. För mer information och fullständiga villkor, se http://www.gouda-rf.se/

Pass och visum
Tänk på att du behöver ha ett giltigt pass som är giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Namn i flygbiljett
Det är nödvändigt att ditt namn överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du kan nekas ombordstigning/inresa i landet om inte uppgifterna stämmer.

Biljett
Biljett samt eventuella bilagor skickas till dig ca 14 dagar före avresa. Det är viktigt att flygbiljetten kan uppvisas vid incheckning.

Apollo
Apollo är en av Nordens ledande researrangörer och bildar tillsammans med flygbolaget Novair, specialistarrangörerna Golf Plaisir, Lime Travel och Xtravel, samt sportresorten Playitas, gruppen DER Touristik Nordic AB. Alla som reser med Apollo kan förlita sig på vår trygghetsgaranti om något oförutsett skulle inträffa. Dessutom arbetar vi för ett hållbart resande och socialt ansvar. Vi på Apollo är först ut av de nordiska researrangörerna att vara hållbarhetscertifierade enligt Travelifes kriterier för researrangörer. Läs mer: https://www.apollo.se/om-apollo