Välkommen

Raketer flyger och vi förväntas fortsätta som att allt är som vanligt?! 

Vad händer om sirenen tjuter medan min tioåring är ensam ute? Jag tror att jag hämtar henne idag …

Måndag
18:08 – Titta på min telefon, se 5 missade samtal från min man och inse att det har varit tyst – vad kan vara så brådskande?

18:09 – Ring mannen som berättar för mig om raketattacker i närheten och föreslår att göra ordning skyddsrummet.
18:11 – Gå till skyddsrummet och använd all min styrka för att stänga järndörren och känna mig lättad när den äntligen är stängd och jag inte behövde göra det under stress för den är jävligt tung …
18:13 – Avvärja barnens frågor om varför jag förbereder skyddsrummet (och hoppas till Gud att det bara kommer att passera och jag inte behöver förklara att dåliga människor attackerar oss igen med raketer).
18:15 – Gör sig redo för en efterlängtad (post-COVID) natt ute på staden med vänner – och diskutera i vår WhatsApp-grupp om vi fortfarande ska gå eller inte (Beslut: Vi låter inte Hamas förstöra vår kväll).
18:39 – Kontakta vänner i Jerusalem för att se hur de klarade sig när sirenerna gick och hör från en vän att säkerhetsrummet i hennes byggnad var låst (!?).
18:42 – Ser nyheterna för att få uppdateringar och se vad vi ställs mot …
18:47 – Kör och går ut på middag, medan du tittar runt för att se vart det säkraste stället skulle vara att gå till om sirenen lät
20:49 – Får ett oroligt textmeddelande från en vän om Jihad-hot – lite panik
20:58 – Skickar meddelande till min man som tog ut barnen till middag för att fråga hur det var. Berättar att när han frågade varför en konsert i köpcentret där de åt avbröts, var svaret på grund av raketattackerna. Och barnen hörde. Så nu vet de …
21:10 – Innan showen börjar kommer en kille på scenen och meddelar till den trånga salen att om det tjuter en siren ska vi alla stanna kvar på våra platser. Komikern startar showen med, “Tja, det är lugnande.” Tack Gud för komedi – för nästa en och en halv timme försöker vi inte tänka på verkligheten utanför.
22:30 – Kör hem, lyssnar på nyheter, kollar telefon – ser att (dagis) och skolan skickade ett meddelande om hur man kan prata med barnen om raketattacker (för sent …), och att i imorgon blir en rutindag (med undantag av att träna på att komma i säkerhet vid en raketattack) vårt område. Rutin.
23:00 – Kom hem, uppdaterar fästman
00:00 – Kan inte somna – tittar på fler nyheter och tittar sedan på galna videor på FB för att försöka distrahera mig själv.
00:30 – Stänger av telefonen och lägger sig för att vila.

Tisdag
06:15 – Vaknar, kollar nyheterna direkt, fler raketer, ser inte bra ut.
06:35 – Gör barnen redo för skolan. Pratar med dem om situationen och påminna dem om vad de ska göra vid attacker. Stolt över dem för att de kommer ihåg vad de ska göra (önskar att de inte behövde), och hoppas till Gud att de inte behöver använda denna kunskap….
06:45 – Fästman kommer hem från löpning och tittar på Tzeva Adom-appen på sin telefon. “Under den tid jag har kört har det skjutits 100 raketer.”
07:00 – Ber med särskild avsikt om välsignelsen för fred.
07:30 – Tar barnen till skolan och försöker hålla regelbunden rutin och hålla sig optimistisk. Berättar för den tioåriga dottern att jag hämtar henne idag eftersom jag jobbar hemifrån (säger INTE till henne att det också är på grund av att jag är förstenad för att sirenen låter när hon sitter fast själv).
08:00 – Innan jag går på promenad, ser till att stänga av brusreducering på mina hörlurar så att jag kan höra om en siren tjuter.
09:00 – Kommer hem, duschar, tänker på hur mycket tid jag har för att komma till skyddsrummet om en siren tjuter.
09:30 – Skriver ner denna dagbok. Jag kan inte börja arbeta förrän jag har bearbetat allt. Jag vill först skriva ner allt detta för mig själv. Men också för att berätta för människor utanför Israel hur rutinen ser ut när vi blir bombaderade av raketer.
Hoppas och ber att min rutin kan gå tillbaka till att vara tråkig och normal – något som ingen kommer att vara intresserad av att läsa.
Ber för våra soldater i IDF och andra israeler i söder.
Ber för fred.

Michal Lashansky

Artikeln publicerades i Times of Israel elfte maj 2021.

Snabböversättningen till svenska är Vänskapsförbundets.

https://blogs.timesofisrael.com/15-hours-in-modiin-while-gaza-rockets-fly-at-israel/