Välkommen

Frågor och svar om det som händer i Jerusalem

Vad har hänt?

Israelsk polis stormade Tempelberget på fredag kväll efter att palestinier kastat stenar och flaskor på officerare, då omfattande sammandrabbningar i Jerusalem sprids till den heliga platsen.

Videos från scener visade slagkrig, där palestinier kastade stolar, skor, stenar och flaskor och sköt fyrverkerier, och polisen svarade med bedövningsranater, tårgas och gummikulor.

Varför det händer?

Sammandrabbningarna uppstod över den stundande vräkning av fyra palestinska familjer i kvarteret Sheikh Jarrah som är resultat av en lång juridisk kamp.

Som Vänskapsförbundet skrivit om tidigare, i Kyrkans tidning och i vårt nyhetsbrev, handlar frågan om expropriering.

I stadsdelen där exproprieringen äger rum bodde ursprungligen jemenitiska judar som anlände till Jerusalem i slutet av 1800-talet. De judiska invånarna tvingades ut ur grannskapet och deras hem rasades 1938 av brittiska myndigheter under arabiska revolter i området.

Enligt israelisk lag har judar rätt till expropriering förutsatt att det var mark som ägdes av judar före 1948. Fallet har prövats i domstol och man har kunnat påvisa ett ägarskap i enlighet med ovanstående kriterier.

Vad är det för plats oroligheterna äger rum vid?

Tempelberget i den gamla staden Jerusalem har länge varit en av de centrala krutdurken för israelisk-palestinsk friktion. Den heligaste platsen i judendomen – som platsen för de två bibliska templen och där Abraham var beredd att offra sin son Isak – är också hem för de muslimska heliga platserna i Al-Aqsa-moskén och Klippakupolen.

Lördagskvällen är “Laylat al-Qadr” eller “Destiny Night”, den mest heliga i den muslimska heliga månaden Ramadan. Tillbedjare kommer att samlas för intensiva nattböner vid Al-Aqsa-moskén.

Söndagskvällen är också början på Jerusalems dag, en nationell helgdag där Israel firar föreningen av Jerusalem – när Israel erövrade den östra halvan av staden, inklusive den gamla staden, från Jordanierna i kriget 1967 – och religiösa nationalister håller parader och andra fester i staden.

De officiella myndigheternas uttalande:

Israels premiärminister: ”Vi agerar ansvarsfullt för att säkerställa lag och ordning i Jerusalem samtidigt som vi upprätthåller frihet att tillbedja på de heliga platserna,”

I ett uttalande sa israelisk polis: ”Vi tillåter inte upplopp, våld och försök att skada poliser genom att dra nytta av friheten av tillbedjan och religion och göra det till en våldsam incident.”

Nyttjas helgedomar för bedjande eller för andra ändamål

Enligt rapporter som kommer fram olika medier lagrade palestinier bland annat stenar inne i moskén för tempelupplopp och israelisk polis var helt oförberedda på detta. Man hittade gömmor av betongplattor, stenar och fyrverkerier inne i moskén.

Myndigheterna sa att de inte hade någon kännedom om detta på förhand och blev därför överraskade.

”Vi är alla Hamas och väntar på din order, befälhavare Mohammed Deif. Hamas – skjut en raket mot Tel Aviv ikväll, ”citerades de som skanderade, med hänvisning till chefen för terrorrörelsens väpnade vinge.