Välkommen

Yom HaAtzmaut – Självständighetsdagen

Självständighetsdagen, Yom HaAtzmaut, firas för att markera Israels självständighetsförklaring då det brittiska mandatet upphörde.

Självständighetsdagen äger rum den femte dagen i den judiska månaden Iyar (från slutet av april till mitten av maj), den dag då David Ben-Gurion, statens förste premiärminister förklarade landets självständighet 1948. Enligt den gregorianska kalendern skedde detta den 14 maj.

Firandet av Självständighetsdagen inleds på kvällen den 5:e Iyar. Då slutar Yom HaZikaron, Åminnelsedagen för dem som stupat i Israels krig och för de som fallit offer i terrordåd, med speciella ceremonier som markerar övergången från sorg till fest. Den viktigaste ceremonin äger rum på i Har (Mount) Herzl i Jerusalem.

Högtiderna har placerats dagarna efter varandra på grund av kopplingen mellan uppoffringarna och Israels självständighet.

I år (2021) inleds Yom HaAtzmaut kvällen 14 april.

På grund av covid-19 ersattes under 2020 de vanliga Yom HaAtzmaut-flyguppvisningarna med överflygningar vid sjukhus för att hylla alla som jobbade inom sjukvården. FOTO: IDF.