Välkommen

Lästips apropå anklagelserna om apartheid

Anklagelsen om israelisk apartheid förekommer ibland i debatten. Den intressanta och utredande skriften “The Apartheid Smear” visar hur absurd anklagelsen är, och hur den även motverkar fredsprocessen.

Skriften gavs ut av Alan Johnson och brittiska BICOM (2014). Svensk Israel-Information lät två år senare göra en svensk översättning: “Smutskastningen av Israel”. Hör gärna av dig till oss om du har ett digitalt exemplar av den svenska upplagan. Originalet finns här: https://www.bicom.org.uk/wp-content/uploads/2014/02/BICOM_Apartheid-Smear_FINAL.pdf

Några citat från den svenska upplagans omslag:

Som en rörelse erkänner vi den palestinska nationalismens legitimitet, samtidigt som vi erkänner legitimiteten i sionismen som den judiska nationalismen. Vi insisterar på Israels rätt att existera inom säkra gränser men med lika kraft argumenterar vi för palestiniernas rätt till nationellt självbestämmande. Vi är glada över att nya möjligheter till en fredlig lösning har öppnats upp efter regeringsvalet i Israel. Vi vill uppmuntra denna process och om möjligt göra allt vi kan för att hjälpa till. [Nelson Mandela, 1993]

Världen måste inse att Israel existerar och har rätten att existera, samt att det är ett praktexempel på demokrati… För Israel betyder fred säkerhet och den säkerheten måste bli en verklighet. [Martin Luther King Jr, 1967]

Anklagelsen att Israel är en apartheid-stat är falsk och illvillig och förhindrar fred och harmoni istället för att uppmuntra det. [Domare Richard J. Goldstone (f d domare vid Sydafrikas författningsdomstol, som ledde FN:s utredning om Gazakonflikten mellan 2008-2009), 2011]

Om Israel var en apartheid-stat skulle jag exempelvis inte tillåtas arbeta för en judisk dagstidning, eller bo i ett judiskt kvarter eller äga bostad. Den verkliga apartheiden finns i Libanon, där palestinier förbjuds att arbeta inom mer än 50 yrken. Kan du föreställa dig Knesset införa en lag som förbjöd araber att arbeta inom endast ett enda yrke? Israels lagar skiljer inte på judar och araber. [Khaled Abu Toameh (journalist, arab i Israel), 2010]