Välkommen

Hur skulle Palestina se ut i dag om Israel förlorat kriget 1948…?

Hur skulle Palestina se ut idag om Israel förlorat kriget 1948? Ja, kanske så här, enligt en tankeväckande skiss från bloggaren Elder of Ziyon.

Kontrafaktisk historieskrivning är svår, och kartan är förstås bara en uppskattning. Men en sak är säker, det skulle inte finnas en palestinsk stat där Israel ligger i dag. Och ingen hade ens tänkt på att efterfråga någon.

Den palestinska nationella rörelsen var en motreaktion och spegling av sionismen, inte självgående på det sätt många tycks föreställa sig idag.

Bloggaren EoZ fortsätter: “Witness how little interest there was in a Palestinian state from 1949-1967, and how the 1964 PLO charter excluded areas under Egyptian, Jordanian and Syrian control from its desired boundaries for a state – they coincided with what Jews controlled, no more and no less.

Kartskissens poäng är alltså inte att visa exakt vilket arabland som hade lagt beslag på vilken del av det avstyckade mandatområdet, men det lär finnas ett utredande avsnitt i Benny Morris bok “1948”, för den som är intresserad.

Vi har justerat kartan för bättre läsbarhet (och översatt den). Originalet återfinns här:
http://elderofziyon.blogspot.com/2021/01/would-there-be-palestinian-state-if.html