Välkommen

Chanukka – ljusets högtid!

Chanukka är en judisk högtid som firas till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel år 164 fvt.

Ordet chanukka är hebreiska och betyder just ’invigning’.

Chanukka firas till minnet av judarnas, mackabéernas, seger över de grekiska härskarna (164 f. Kr). Man firar både en liten judisk nations seger över det mäktiga Grekland, men även den judiska trons andliga seger över Hellenismen och grekerna. Helgen firas med anledning av den andliga aspekten av segern och miraklet med oljelampan; en mängd helig olivolja som skulle brinna i Templets kandelaber en dag, varade i åtta dagar; den tid det tog för templet att återinvigas.

Chanukka firas i Israel liksom i diasporan, under åtta dagar. Den viktigaste symbolen för denna högtid är att man tänder ljus varje kväll; ett den första, två den andra och så vidare; för att fira minnet av miraklet i templet. I Israel fokuseras Chanukkas budskap mycket på Israels självständighet. I diasporan är det vanligt att man ger varandra presenter, liksom att man leker med en dreidl – en leksakssnurra. Snurrans sidor är markerade med hebreiska bokstäver som bildar orden i buskapet ”Ett stort mirakel skedde här”, medan bokstäverna i diasporan är ändrade till ”Ett stort mirakel skedde där” (med där avses i Israel). Under Chanukka-veckan är skolorna i Israel stängda, men inte arbetsplatserna.

Chanudka firas mellan den 25:e Kislev till 3:e Tevet enligt den judiska kalendern, vilket vanligtvis infaller i december efter den kristna kalendern.

I år (2020) inleddes Chanukka på kvällen den 10 december.

Andra vanliga stavningar är t.ex. chanuka och hanukka.