Välkommen

Även Estland terrorklassar nu Hizbollah i dess helhet

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu om Hizbollah:

Hezbollah poses a considerable threat to international – and thereby Estonian – security. With this step Estonia stands by the United States, the United Kingdom, the Netherlands, Germany and Lithuania as well as other countries who have concluded that Hezbollah uses terrorist means and constitutes a threat to the security of many states.” [22 oktober 2020]

Estland följer nu EU-medlemmarna Tyskland och Litauen som tidigare i år också terrorklassat Hizbollah i dess helhet. Andra europeiska länder med samma inställning är Storbritannien, Kosovo och Serbien.

EU:s officiella hållning går ut på att man gör skillnad mellan Hizbollahs olika verksamheter och endast terrorklassar ‘den militära grenen’, vilket är en uppdelning som inte Hizbollah själva gör, och som allt fler motsätter sig.

Estlands beslut innebär bland annat att sanktioner riktas mot personer med koppling till den Iranstödda terrororganisationen, och att de inte längre kan ta sig in i landet.

Tillkännagivandet från Estlands utrikesdepartement:
https://vm.ee/en/news/government-estonia-imposes-sanctions-response-hezbollah-terrorist-acts

United Against Nuclear Iran (UANI) har sammanställt en sida om terrororganisationen:
https://hezbollah.org/