Välkommen

Antisemitismen sitter i den iranska regimens ryggmärg (av: Anosh Ghasri)

Redan i början av mars började statlig media sprida konspirationsteorier om Covid-19. Inte långt därefter talades det om biologisk krigsföring, för att senare heta att ”sionistiska element” hade utvecklat en dödligare variant av C-19 för att spridas i Iran.

Medan alla är upptagna med att hantera Covid-19 och skydda sin befolkning, arrangerar Iran en ny tävling för antisemitiska teckningar, nu med just Covid-19 som tema. Den här gången arrangeras tävlingen dessutom av landets hälsoministerium.

Det här är inte ett manövreringsförsök från regimens sida för att omdirigera befolkningens ilska och missnöje. Det sitter i regimens ryggmärg. När Amir-Abbas Hoveyda, premiärminister under Shahens tid, ställdes inför rätta i en av alla skenrättegångar efter revolutionen, (revolutionsdomstolar som leddes av Khalkhali vars våldsromantiserande ideologi än idag finns i avgreningar av Hizbollah) var en av åtalspunkterna mot honom förtryck av palestinier i samarbete med bland annat NATO-länder.

Khomeini benämnde tidigt Israel som ett hot mot islam. Yasir Arafat skakade hand med Khomeinis son i Teheran för att fira revolutionens seger, och iranska soldater tränades därefter i samarbete med PLO för att delta i den heliga beväpnade kampen mot judar. Det finns en ideologisk drivkraft bakom den här återkommande tävlingen som gör den till ett uttryck för _statligt finansierad_ antisemitism som i både omfattning och styrka skiljer sig från andra uttryck för antisemitism.

”One cartoon shows the deadly virus dancing on top of a hat with a Star of David while a hook-nosed US Uncle Sam representative appears to have released the disease.”
[https://www.jpost.com/Diaspora/Antisemitism/Iranian-health-ministry-holds-antisemitic-coronavirus-cartoon-contest-624646?fbclid=IwAR3_lK7gC-KR70XVIBI4vSyCPKecm98f04k40YVC5wq-xyGK2i8aylAnCwQ]

Anosh Ghasri
Frilansskribent, krönikör och kolumnist

Publicerat på Anosh Ghasris facebooksida 17 april 2020
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159797233294251&set=a.10150508101224251&type=3&theater

Även den Palestinska myndigheten passar på att utnyttja Covid19 i propagandasyften, se Palestinian Media Watch: https://palwatch.org/analysis/1666 Man kan även googla på “Covid48” [sic] för fler exempel. /Red anm.