Välkommen

Natan Sharanskys fem tips för att klara av karantän och isolering

Jewish Agency har släppt en film där Natan Sharansky ger oss fem tips om hur vi bäst klarar av isolering och karantän så här i virustider.

Som ung dissident i dåvarande Sovjetunionen satt Sharansky fängslad under nio år – ofta i isolering eller isoleringscell. Så småningom tilläts han lämna landet och flytta till Israel där han bland annat varit chef för Jewish Agency och innehaft flera ministerposter i regeringen.

De fem tipsen:

1) Kom ihåg varför du är i karantän. I fängelset påminde jag mig alltid om att jag var en del av en större, global, kamp. Du skall också komma ihåg att vi nu är i krig mot en väldigt farlig, om än osynlig, fiende. Och för att vinna kriget måste alla ställa upp – även du.

2) I fängelset visste jag inte när jag skulle friges, eller ens om jag någonsin skulle släppas ut. Basera inte dina framtidsplaner på ett hopp om att allt är över om några dagar eller några veckor. Det är inte faktorer som beror på dig eller vad du gör. Försök att planera inom de ramar som du kan kontrollera.

Du kan till exempel bestämma dig för att under de närmaste tre dagarna äntligen läsa en viss bok du velat läsa, eller att du under den kommande månaden skall lära dig det där språket som alltid intresserat dig. Om du lyckas eller ej kommer att bero på dig själv.

3) Behåll ditt sinne för humor. Jag minns hur jag i fängelset gillade att berätta anti-sovjetiska skämt för mina fångvaktare. Och tack och lov finns det massor av skämt på internet.

4) Fortsätt syssla med dina hobbies. Jag har en fantastisk hobby, jag spelar schack och kan spela i huvudet, utan pjäser och bräde. När jag satt i isoleringscell kunde jag spela tusentals partier mot mig själv. Du kanske väljer att sjunga, spela musik, teckna eller något annat i stället.

5) Igen. Kom ihåg att du inte är ensam, utan är del i något större. Vi judar har under tusentals år varit skingrade över hela jordklotet. Men vi har hela tiden känt av att vi varit en del av ett stort och framstående folk. Med ett gemensamt förflutet och en gemensam framtid. Och ett gemensamt uppdrag. Tänk på det. Bejaka anknytningen.

Refuah Shleimah [ett fullt tillfrisknande] tillönskas alla som är sjuka. Tillsammans kommer vi att lyckas.

Am Yisrael chai [Israels folk lever]!

Natan Sharansky

Publicerat av The Jewish Agency for Israel tillsammans med The Jewish Federations of North America, Keren Hayesod och World Zionist Organization, 23 mars 2020.

 

Natan Sharansky’s Tips for Quarantine
https://www.youtube.com/watch?v=wdyHlYpRvko