Välkommen

Turkiets president Erdogan ljuger med kartor (av: Anders Engström)

FN:s generalförsamling har just haft den allmänna debatten där ledare från hela världen håller sina anföranden. Här är två bilder med Turkiets president Tayyip Erdogan – kan Du se vilken som är fejk?

Svaret är faktiskt att båda ljuger.

Den övre bilden – den med kartserien – påstås visa hur landområden skiftat från Palestina till Israel, men i själva verket rymmer jämförelserna så många fel att det är svårt att reda ut på ett tydligt sätt. Jag gör ändå ett försök:

[I] Första kartans gröna områden visar ett Palestina som aldrig existerade. Här är grönmarkerad mark visserligen inte israelisk eller ägd av judar, men inte heller palestinsk, utan i huvudsak statligt ägd av helt andra aktörer.

[II] Andra kartan visar gränser som föreslogs, men aldrig förverkligades eftersom de arabiska företrädarna sa nej. De vägrade redan då att acceptera existensen av en judisk stat. (Fun fact: eftersom de judiska företrädarna motvilligt sa ja till delningsförslaget, så hade vi redan 1948 kunnat få en tvåstatslösning).

[III] I den tredje kartan ser vi grön mark, men den är fortfarande inte palestinsk, utan ockuperad av Egypten och Jordanien. Och vid det här laget gjorde inga palestinier anspråk på marken.

I glappet mellan tredje och fjärde kartan utkämpades Sexdagarskriget. Om Egypten, Jordanien och palestinierna själva(!) velat ha en palestinsk stat, så hade de kunnat utropa en sådan i stället för att 1967 anfalla Israel.

[IV] Slutligen ser vi ett Gaza kontrollerat av Hamas där det för första gången på 3000 år inte bor några judar. Vi ser också gröna områden på Västbanken där det för första gången någonsin bildats ett palestinskt styre som kan liknas vid en stat. Kanske är det dessa områden som utrikesminister Wallström avsåg när hon erkände Palestina? Ingen vet. På Västbanken ser vi också vita områden som är föremål för förhandlingar mellan parterna (dvs ”fredsprocessen”) och i stort kan antas tillkomma en framtida palestinsk stat.

Kartsviten påstås alltså visa hur ’palestinska territorier förändrats från 1947 till nutid’, men gör inte det. Den är fejk. Tyvärr är det inte bara aktörer som Turkiets president Erdogan som väljer att sprida den här typen av lögner. En svensk konsul vid generalkonsulatet i Jerusalem har sedan flera år valt att ha samma kartserie som omslagsbild här på Facebook.

Den undre bilden – den med geten – är faktiskt också fejk. Tyvärr. Jag insåg att hela kartgrejen kan kännas rätt snårig och trist, och ville gärna göra en pedagogisk poäng av hur även den autentiska bilden ljuger. Och understryka vikten av källkritik. Sorry.

– – –

Se även Kartorna och myten om det krympande Palestina
https://www.sverigeisrael.se/artiklar/kartorna-och-myten-om-det-krympande-palestina-av-anders-engstrom