Välkommen

Flamingor i det Heliga Landet (av: Bill Slott)

Om de underbara och extravaganta fåglar som valt att avbryta sin flytt för att i stället hänga utanför Eilat.

Varje höst tar Israel emot miljoner fåglar som rör sig från Eurasien till Afrika. Det märks inte minst vid mitt hem i Aravadalen, söder om Döda havet. Och vi står förstås även som värd till våren, när fåglarna flyger tillbaka igen, under vad som är den största massflytten av fåglar på hela den östra hemisfären.

En grupp fåglar, ett drygt tusental flamingor, har valt att sluta riskera sina liv och ödsla såväl tid och energi, för att i stället bosätta sig permanent på avdunstningsdammarna i ett naturreservat, strax norr om Eilat. Dammarna byggdes en gång för att producera salt från tillfört havsvatten, men idag har de istället blivit hem för en mängd olika fåglar som kan äta de små kräftdjur som kommer in med havsvattnet. Här uppträder många varianter av vattenfåglar, men showens stjärna är flamingon. Fågeln är är inte riktigt så rosa som jag minns den från min barndom, men utgör ändå en häpnadsväckande kontrast mot den färglösa öken som omger oss. Poolerna ligger vid gränsen, så ibland kan man vinka till de jordanska fågelskådare som njuter av skådespelet från andra sidan, med de fantastiska röda Edombergen som bakgrund.

En gång i tiden var det här en hemlighet som bara lokala reseguider kände till, och för att komma hit måste man måste fortfarande köra förbi många skyltar med texten ”Tillträde förbjudet”. För bara några år sedan byggde Keren Kajemet en solskyddad liten obeservationsplats med bänkar och informationstexter. Och fortfarande känner besökaren att den upptäckt något speciellt, något underbart och oväntat: Flamingor i Israel.

Men det är egentligen inte så oväntat eller orimligt som man skulle kunna tro. Geografiskt befinner sig Israel liksom mitt-i-prick, då man utgör den enda landmassa som förbinder Europa och Asien med Afrika. Redan innan ens skriftspråket uppfunnits, förflyttade sig växter, djur och människor över denna landbrygga för att ta sig från den ena kontinenten till den andra. Här tog sig Homo Erectus långsamt ut från Afrika för 100.000 år sedan. Under historiens gång har kungar och bönder vandrat här på jakt efter strid, handel och grönare betesmarker. Därav rikedomen och variationen av arkeologiska skatter, historiska berättelser, och arkitektonisk mångfald. Det är ingen slump att detta landområde, där idéer rörde sig tillsammans med nationer, var födelseplats för såväl monoteismen som alfabetet.

Och nu har vi flamingor. Dessa färgglada världsresenärer som valt att slå sig ner för gott i vad som tidigare bara var en rastplats. Långbenta, långhalsade och kroknäbbade vattenfåglar, vars uppenbarelse inspirerar trädgårdsutsmyckningar över hela världen. En ädel fågel som stolt inväntar sina betraktare.

Samtidigt måste jag erkänna att det räcker med en kort bilresa söderut för att komma till Eilats fantastiska Bird Watching Center, där fågelälskare kan få en rundtur, och lära sig om migrationen och om det stora utbudet av arter som finns här. Äkta fågelskådare kanske rentav skulle skratta åt den flamingokoloni som råkat samlas i Evrona.

Men jag tycker att det finns något hos dessa fåglar som de har gemensamt med den uppsjö av språk, kulturer och religioner som satt sin prägel på vårt land. Flamingorna kanske inte direkt kan mäta sig med Alexander den Store – som redan i trettioårsåldern hade erövrat hela den kända världen, och efterlämnat ett tusenårigt arv – men de rör sig på liknande sätt och fascinerar mig inte desto mindre.

Bill Slott

Bill Slott är licensierad reseledare i Israel, och har vandrat och cyklat kors och tvärs över hela landet. Bill är medlem i Kibbutz Ketura, där han bott med sin fru och två döttrar sedan 1981.

http://www.bill-tourguide.com/

Publicerad i Times of Israel 8 juni 2016
https://blogs.timesofisrael.com/flamingos-in-the-holy-land/