Välkommen

AKTIVITET: UNRWA – krigets eller fredens skola? (Seminarium 23/10)

Inbjudan till seminarium om FN:s organ för palestinska flyktingar, onsdag 23 oktober kl 18.00, Stockholm.

Den 15 november diskuterar FN om mandatet för UNRWA, FN:s särskilda flyktingorgan för palestinska flyktingar och deras ättlingar, ska förnyas.

UNRWA omgärdas av korruptionsanklagelser men också av kritik mot att organisationen i sin skolverksamhet använder läroplan och palestinska skolböcker som uppmuntrar hundratusentals palestinska elever att involvera sig i terrorism och våldsbejakande kamp mot israeler. Det finns också inslag av antisemitism.

Den svenska regeringen som lovade mer pengar än EU förra året, 250 miljoner US dollar, menar att det gång på gång visat sig vara felaktiga påståenden att UNRWA legitimerar terrorism och antisemitism.

Men hur väl stämmer detta uttalande från regeringen med verkligheten?

Tobias Petersson från Vänskapsförbundet Sverige-Israel har tillsammans med översättare undersökt skolböcker och annat innehåll från UNRWA:s skolor och sett på vilka budskap som lärs ut om UNRWA. Petersson har även tagit fram en rapport om detta som han kommer gå igenom i korthet under kvällen.

* Förlänger eller förkortar UNRWA konflikten som Israel är ett offer för? Vad lär sig skolbarnen i palestinska skolor?

* Kan man få rätsida på UNRWA och ställa krav på att våldsbejakande extremism och antisemitism upphör eller är den vägen inte framkomlig?

* Vad kan politikerna i riksdagen och Europaparlamentet göra åt det som kritiseras hos UNRWA?

Allt detta finns möjlighet att diskutera när vänskapsförbundet Sverige-Israel bjuder in till föreläsning om UNRWA – krigets eller fredens skola?

Tid: Onsdag 23 oktober kl 18.00
Plats: I centrala Stockholm – exakt plats meddelas vid anmälan
Anmälan: Senast 17 oktober till stefan.dozzi@sverigeisrael.se. Ange ditt telefonnummer och mejladress.
Avgift: 100 kr – betalas via swish (123 32 64 330) eller på plats. Deltagaravgiften är självkostnadspris för att täcka lokalkostnaderna.

Varmt välkommen!