Välkommen

Det öppna stödet för Israel växer, tappa inte detta momentum (av: Anosh Ghasri)

Det växande stödet för Israel är underbart att beskåda. Flödet kan förstås vara selektivt, men det faktum att allt fler borgerliga debatörer och skribenter öppet stödjer Israel, något som inte var så vanligt fram till några år sen, därmed inte sagt att det inte förekom, är ett gott tecken. Pendlar svänger, så även i den här frågan.

Tack vare en grupp unga socialdemokrater, knappt torra bakom öronen men ändå, eller kanske just därför, så övertygande om sin kamp mot ”förtryck”, och deras milt sagt ogenomtänkta uttalande, som de i efterhand inte beklagar utan till och med står fast vid, är det nu, även i gemene mans ögon, mindre suspekt att hylla sionismen, ideologin som banade väg för världens enda judiska stat, något som egentligen i sig inte alls är eller borde vara suspekt.

Trägen vinner. Men rätt vad det är så kan pendeln vända igen, så håll i detta nu! Sverige skulle må bra av en bättre och mindre infekterad relation till Israel. Och Israel förtjänar att ses och framställas som det är, utan ideologiska skygglappar där man med alla medel stående till buds försöker besudla dess rykte – och i vissa fall rentav ifrågasätta dess existens.

Bara idag har många judiska hem i Israel beskjutits med raketer. De berörda behöver stöd, inte anklaganden, skuldbeläggande och ytterligare misstänkliggöranden. Tids nog, och med större kunskap och fler diskussioner, kan Israel kanske en dag komma att betraktas som vilken annan nation som helst även i Sverige.

Anosh Ghasri
Frilansskribent, krönikör och kolumnist

Publicerad på egna facebooksidan 4 maj 2019
https://www.facebook.com/anosh.ghasri/posts/10158534953424251