Välkommen

Förintelsens minnesdag i riksdagen (av: Mikael Oscarsson)

Har idag haft förmånen att få leda förintelsens minnesdag i riksdagen. En viktig dag, i en tid då antisemitismen ökar runt om i världen. Rekordmånga riksdagsledamöter deltog.

Stort tack till alla som medverkade; min gode vän Max Safir, 93 år, som överlevde – men förlorade hela sin stora familj i förintelsen. Deborah Lipstadt, professor i historia och känd för sin insats i rättegången mot förintelseförnekaren David Irving. Christer Mattson, Segerstedtinstitutet, vice talman Åsa Lindestam och Ingrid Lomfors, Forum för Levande Historia. Fantastisk sång av Lilla Kören, under ledning av Pelle Olofsson.

– Idag minns och hedrar vi minnet av 6 miljoner judar som mördades av nazisterna under andra världskriget. 1,5 miljoner var barn. Dessa 6 miljoner människor mördades av ETT enda skäl: de var judar, sa Mikael Oscarsson och fortsatte:

– Tyvärr är antisemitismen inte ett avslutat kapitel vare sig i Europa eller Sverige. Enligt en ny EU-studie anser 90 procent av judarna i Europa att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. Varannan jude är rädda för att utsättas för verbala hot och för­olämpningar och 40 procent av Europas judar är rädda för fysiskt våld.

– Vi har en skyldighet att agera och bekämpa antisemitism. Förintelsen ska aldrig få ske igen!

 

Mikael Oscarsson

Text och foto från Mikael Oscarssons FB-sida
https://www.facebook.com/mikael.oscarsson1/posts/10156483903642912