Välkommen

Mike Pence i Israel och Abbas i EU

USA:s vicepresident besöker just nu Israel, och han talade i Knesset på måndagen. Det är i sig inget uppseendeväckande; ett antal presidenter och utrikesministrar har gjort det. Det intressanta är vad Mike Pences tal innehöll, och vad det inte innehöll.

Vid tidigare tillfällen har alltid framhållits de nära band och den vänskap som finns mellan USA och Israel, Mellanösterns enda demokrati. Allt detta framhöll även Mike Pence, och han kryddade sitt tal med bibliska referenser.

Men efter de inledande hjärtlighetsbetygelserna brukar alltid komma ett ”men”, med variationer på temat att goda vänner är uppriktiga mot varandra. Och därefter brukar komma kritik. Kritik mot bosättningarna i Judéen och Samarien som fredshinder och kritik för att man inte gått tillräckligt långt för att tillmötesgå palestiniernas ledare, som också vill ha fred. Under Obamas tid brukade man med halsbrytande logik hävda att Israel inte kan vara på samma gång en judisk och demokratisk stat.

Inget sådant denna gång. Inget mästrande om hur Israel inte vet sitt eget bästa eller är ogina som inte tror på att Irans ledare är resonabla människor. Pence tog istället bladet från munnen när det gäller Iran och kallade landet ”en brutal diktatur som försöker förtrycka sina medborgare och förneka dem grundläggande rättigheter”.

Pence underströk också att ambassadflytten från Tel Aviv till Jerusalem verkligen ska bli av, redan nästa år. Han konstaterade att Jerusalem som Israels huvudstad är ett faktum, och sa vidare att verklig fred bara kan bygga på fakta.

I bjärt kontrast står EU, som samtidigt tog emot Mahmoud Abbas och lovade att kämpa för att Jerusalem ska bli palestiniernas huvudstad. Dock har ingen sett några israeler bränna EU-flaggor för det, eller kalla till ”dagar av vrede”.

Mike Pence sa också att varje fredsöverenskommelse måste garantera Israels förmåga att skydda sitt land. Kontrasten mellan USA och Europa har på sätt och vis aldrig varit tydligare. Medan USA stöder den enda demokratin i regionen håller EU en genomkorrumperad och våldsuppviglande regim under armarna. Det har länge varit uppenbart att Israel aldrig kommer att lita på Europa, de lärde sig bittert den läxan för 75 år sedan. EU har inte förstått att de helt enkelt inte är trovärdiga.

Bengt-Ove Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *