Välkommen

Volvo fick pris för Israelaffär

Under onsdagskvällen utsågs Volvo Cars som vinnare av Trade Award. Ett pris som delas ut till företag som representerar goda handelsförbindelser med Israel. – Det är jätteroligt att få den här utmärkelsen och vi är stolta över den, säger Volvo Cars vice vd Mats Moberg.

Bakom Trade Award står Handelskammaren Sverige-Israel, som bildades 1957. Det vill säga bara några få år efter nationen Israels bildande. I föreningens stadgar står det att denna ska främja de politiska och kommersiella förbindelserna mellan Sverige och Israel. Det gör man bland annat genom att varje år anordna ett antal frukostmöten där man bjuder in intressanta föreläsare från Sverige och Israel.

Svensk-israeliska handelskammaren använder sitt breda kontaktnät och långa relationer länderna emellan till att främja handel och affärskontakter mellan svenska och israeliska företag. Här är Israels ambassads handelsavdelning en viktig länk.

Trade Award är ett sätt att synliggöra och lyfta fram framgångsrika exempel på svensk-israeliska handelskontakter. 2016 fick det svenska fintech-bolaget Klarna priset. Detta snabbt växande företag – som jobbar med lösningar för att förenkla för konsumenter att handla varor och betala över nätet – bedriver en viktig del av sin utveckling vid sitt israeliska kontor.

Men i år var det alltså ett klassiskt svenskt industriföretag som fick ta emot priset för förtjänstfulla insatser gällande svensk-israeliska handelsrelationer.

Prisutdelningen ramades in i bästa tänkbara industrimiljö nämligen Jernhusens legendariska lokaler i centrala Stockholm.

Årets pristagare är ett företag som är så svenskt som det bara kan vara om det inte vore för att det ägs av kineser, sade handelskammarens tf ordförande Ulf Birnik lite skämtsamt när han presenterade Volvo Cars.

Och han fortsatte:

Volvo Cars är ett företag som under många år haft ett mycket fruktbart samarbete med Israel inom handel och teknik och som nyligen investerat i den israeliska tech-huben Drive.

Volvos engagemang i Drive är ett exempel på det globala intresset för lösningar runt bland annat självkörande bilar och andra lösningar rörande mobil teknik och transporter. Redan 2003 samarbetade exempelvis Volvo via en partner med det israeliska företaget Mobileeye. Detta företag inom teknologi för självkörande bilar köptes så sent som förra månaden upp av halvledartillverkaren Intel för inte mindre än 15 miljarder dollar.

Ett av syftena med Volvos engagemang i Drive är att bidra till att stimulera framväxen av fler startupföretag inom dessa fält. Att det blev Israel är självklart.

– Israel är den hetaste startupscenen i världen när de kommer till företag som bildligt talat utvecklar ögonen, hjärnorna och nervsystemen i framtidens självkörande fordon, sade Mats Moberg, vice vd och ansvarig för forskning och utveckling, Volvo Cars till Världen idag.

Han menar att i detta unika land, med ett fantastiskt innovationsklimat finns bland annat förmågan att få spetsteknologi – som oftast först används inom militära tillämpningar – att blir tillgängliga i konsumentprodukter. Listan är lång allt från avancerade positioneringslösningar till leksaksdrönare för några hundralappar.

– Israel ligger till exempel mycket långt framme när det kommer till säkerhetslösningar som ärver teknologi från militära tillämpningar. Och säkerhet är A och O när det kommer till avancerade och tillförlitliga IT-lösningar som kommer att använda i morgondagens fordon.

Artikeln publicerades i Världen Idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *