Välkommen

Israelnytt nr 9 – 21 april 2017

Nyhetsbrev från Samfundet Sverige-Israel

Veckans innehåll:

1) Förstår verkligen svenska politiker regionen och antagonisternas intentioner? 
-Stefan Dozzi

En händelserik vecka är snart över som innehållit allt från att en cancerbehandlande kvinna stoppas med sprängmedel när hon fått tillstånd att resa in till Israel, till att palestinska myndigheten pausar sina förbindelser med FN-organet UNRWA för att de funderar på att ta bort kartor där israeliska städer visas som palestinska.

2) Självklart kan Sverige lära sig av Israel
Anders Persson

Artikeln, som är en slutreplik, har publicerats i Svenska Dagbladet den 18 aprilhttps://www.svd.se/sjalvklart-kan-vi-lara-av-israel/om/debatten-om-terrorism
Anders Persson svarar på Robin Bankels artikel “Vad är det Sverige ska lära av Israel? https://www.svd.se/vad-ar-det-sverige-ska-lara-av-israel/om/debatten-om-terrorism
samt Nina Grens “Nej Sverige bör inte lära av Israel”https://www.svd.se/nej-sverige-bor-inte-lara-av-israel/om/debatten-om-terrorism


3)
Palestinska myndigheten pausar förbindelser med UNRWA över förväntade utbildningsreformer som har för avsikt att inte avhumanisera Israel i det palestinska lärosystemet

Föreslagna ändringar av läroböcker av FN-organet, välkomnas av Israel, enligt uppgift, bland annat reviderade kartor, en ’balanserad representation i Jerusalem,’ och utskickande av meddelanden som ses som hets. Ändringarna, enligt arabiska medierapporter, inkluderar revideringar av kartor över Palestina, för att utesluta hänvisningar till städer i Israel som palestinska städer, en praxis många studier av palestinska läroböcker har refererat som ”uppvigling.”

4) Hur man slåss mot judisk maximalism hemma och arabmaximalism utomlands
Sionismens överlevnad har alltid varit beroende av att föra, och vinna, krig på inte mindre än två fronter. Idag är Israels överlevnad beroende av att judar och älskare av Israel gör detsamma: att bekämpa judiska maximalism hemma och bekämpa arabisk maximalism utomlands med samma passion och ihärdighet. Detta bör vara den nya standarden för dem som motsätter sig bägge formerna av maximalism.

5) Kan IS arbeta på Migrationsverket?
av Ivar Arpi
Ivar Arpi skriver om medarbetare på Migrationsverket som gillar IS och Hamas grundare, men har problem med någon som uttryckte sig Israelvänligt på Facebook.

6) Cancerpatient stoppad vid Gaza-Israelkorsning med explosivt material
Enligt uttalandet var materialet placerat under säkerhetskontrollen vid korsningen i bagaget till två systrar som är invånare i Gazaremsan. De två kvinnorna hade blivit godkända för att komma in i Israel för att få medicinsk behandling för cancer, vilken av de två systrarna lider av.

7) FN-anställda hyllar Hitler
41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllar Hitler, sprider antisemitism och stödjer terrorism på sina facebooksidor, visar en färsk rapport från UN Watch.

8) Gott & blandat

  • Sandvik Materials Technology har säkrat ett kontrakt som ensam leverantör av sömlösa rör i rostfritt stål till gasfältet Leviathan i Medelhavet. Ordervärdet är på cirka 400 miljoner kronor.
  • Israel ska förse EU med naturgas så att det ryska gasberoendet kan minska och därmed förhoppningsvis lindra den geostrategiska otryggheten som EU just nu lider av.
  • Daniel Azaria hade bara tänkt att var i Israel i ett år – nu har det gått tio. Han berättar om den omedelbara förälskelsen i Tel Aviv och om sin nära relation till sionismen.
9) Anmälan till Samfundet Sverige – Israels Riksårskonferens i Norrköping 5-7 maj 2017
Israel jubilerar – Sverige accelererar. Glöm inte att anmäla er till årets spännande Riksårskonferens!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *