Warning: include(/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/tmp/com_akeeba_update/list.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/index.php on line 6 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/tmp/com_akeeba_update/list.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/03/127203/pear/php') in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/index.php on line 6 Warning: include(/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/media/mod_languages/css/inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/includes/framework.php on line 2 Warning: include(): Failed opening '/storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/media/mod_languages/css/inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/03/127203/pear/php') in /storage/content/03/127203/sverigeisrael.se/public_html/includes/framework.php on line 2 Samfundet Sverige Israel - Hur långt får man gå utan att bryta mot Sveriges Radios uppdrag? Av Julia Romanewska

Samfundet Sverige Israel

Samfundet Sverige Israel

Hem

Hur långt får man gå utan att bryta mot Sveriges Radios uppdrag? Av Julia Romanewska

Public-Servicebolagens (SR och Svt) ansvar för sina programledares offentliga åsikter.

Åsiktsfriheten är och skall vara stor i Sverige och i medierna. Det är en del av vårt demokratiska arv och mediernas uppdrag. Det får aldrig betyda att enskilda anställda i medieföretag kan säga vad som helst utan att ta ansvar för det. Har inte den enskilde medarbetaren ansvar måste hans/hennes chef eller överordnade ta det ansvaret. I den uppmärksammade debatten om att en av Melodifestivalens tänkta programledare uttalat vad många menar är rent antisemitiska åsikter i kritik mot staten Israel,  är det viktigt att klart olämpliga och hetsande uttalande mot staten Israel och judar inte slätas över eller förtigs. Den/de ansvariga för att dessa uttalanden publiceras måste ta sitt ansvar och dessutom tänka igenom  lämpligheten i att låta ett public-servicebolag representeras av en person med uttalade hetsåsikter. Uttalandena, som delvis är borttagna från den aktuella bloggen med anknytning till SR, är av antisemitisk art. De utgör i varje fall prov på vår tids statsantisemitism riktad mot nationen Israel. Här nedan följer en mailväxling mellan en av våra medlemmar och SR:s vd Mats Svegfors. Svegfors svar är knappast tillräckligt. Det är också  förvånande i sin överlägsna ton och snudd på maktarrogans. Läs gärna kritiskt både till dessa rader och det som skrivs i mailen. SR och Svt har en skyldighet att förklara sig i denna fråga. (SÖ)

Här nedan följer den inledande mailväxlingen om antisemitism och Israelhat publicerades i  Snabbnytt. (Utgiven av Svenk Israeliformation)

Från: Julia Romanowska

Skickat: den 3 november 2011

Till: Mats Svegfors
Ämne: Re: SV: Gina Dirawi

Bäste Mats Svegfors,

Jag ställde en fråga till dig angående Dirawis politiska ställningstaganden och undrade om inte detta stred mot SR:s värdegrund och policy. Du besvarade inte min fråga utan citerade i stället andra texter som enligt din mening styrkte hennes "goda avsikter". Det var inte det som var ämnet för mitt ärende. Jag ville få svar från dig och upprepade därför min ursprungliga fråga. Denna gång svarade du mig: "Förstår du verkligen inte att jag svarar på din fråga?"  (Tryck på rubriken för hela artikeln)


Dirawi ägnar sig på sin blogg åt politisk propaganda. Där ingår uttalanden som:
"Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!".
Eller:
"Jag förstår inte hur människor som upplevt förintelsen, kan göra samma sak mot andra människor, och att världen bara ser på. Detta är den nya förintelsen/säger ni inte Stopp så säger ni Ja till folkmord"  (http://ordet09.files.wordpress.com/2011/11/searchu_v2.jpg)

 

Så sent som i september skrev Dirawi:
"Alla vi muslimer får den där äckliga terrorist stämpeln i pannan pga att ett par idioter (som jag tror samarbetade med USA) flög in i två torn."
(http://ordet09.files.wordpress.com/2011/11/searchu.jpg)

Sveriges Radio avslutade samarbetet med Anders Königsson efter att han gjort en reklamfilm för riksdagspartiet Sverigedemokraterna, med följande motivationer:
Björn Löfdahl: "Vi kan inte ha medarbetare i vår produktion som har värderingar som strider mot demokratin."
Andreas Miller: "Vi köper inte tjänster av någon som gör politisk propaganda av något slag".

Min huvudfråga kvarstår: Gäller SR:s värdegrund och policy även för Gina Dirawi och hennes antisemitiska propaganda? Eller gäller den enbart personer associerade med Sverigedemokraterna?

Mvh Julia Romanowska

-

Från: Mats Svegfors
Datum: Thu, 3 Nov 2011
Till: Julia Romanowska
Kopia
: Björn Löfdahl, Cilla Benkö, Bengt Arwén, Tomas Granryd, Eva Hamilton
Ämne: SV: SV: Gina Dirawi

Vi lever i ett fritt samhälle. Politisk frihet är ett av de fundamentala värdena i det fria samhället. Jag har svarat på Ditt första mail. Du må välja hur Du formulerar Dina frågor. Men Du får nog acceptera att jag faktiskt råder över hur jag formulerar mina svar. Du får gärna föra samtal på temat att mycket stark kritik av den israeliska regeringens politik är liktydig med antisemitism eller att den uttalade misstanken att USA samverkade med terroristerna den 11 september är uttryck för antisemitism. Men det är Ditt samtal. Du kan inte bestämma det som utgångspunkt för vad andra människor säger. När jag en gång har lämnat min befattning på Sveriges Radio, även om det kommer att dröja, ska jag gärna samtala med Dig om politik och samhälle. Jag ska gärna  utveckla hur vämjelig jag tycker att antisemitism, uttalad och antydd, är. Men jag ska då också berätta vad jag tycker om missbruket av antisemitisk stämpling och om den brylling till antisemitism som ligger i fördomar och hets mot muslimer.

Mats Svegfors

=

Julia Romanowska
http://romanowska.com/

==

Mailväxlingen har uppmärksammats bland bloggar och annan media. Här ett utdrag från DN:s ledarsida (Public service: Radiotystnad om programledarens blogg Erik Helmerson 8/11):

Men resonemanget om SR:s oberoende tycks inte vara relevant för Mats Svegfors. Dagens Nyheter har tagit del av mejlkonversationen där Svegfors med stigande irritation och arrogans undviker Romanowskas frågor. Lågvattenmärket kommer när Svegfors på något sätt lyckas koppla ihop Romanowskas kritik mot Dirawi med ”fördomar och hets mot muslimer”, trots att hon inte ens nämnt ordet muslim.

Om Mats Svegfors
hade avstått från maktspråk och i stället klargjort att Sveriges Radio, liksom SVT, självklart tar avstånd från citaten på Dirawis blogg hade saken varit ur världen i dag. I stället hänger frågan kvar: Kan man uttrycka vilka åsikter som helst och ändå vara en trovärdig företrädare för public service?

http://www.dn.se/ledare/signerat/public-service-radiotystnad-om-programledarens-blogg